Kan en gravemaskine være miljøvenlig?

By:

Lad os starte med det korte svar: Ja, det kan den. Men det er svært at forestille sig når du ser en byggeplads hvor der står en sort røg op fra maskinerne når de brænder ekstra diesel af i tunge løft.

I skrivende stund kører der en del tests med røgrensningsudstyr på gravemaskiner. Og resultaterne er gode. Selvom gravemaskinen kører på fossile brændstoffer, så kan det lade sig gøre at mindske udledningen af skadelige stoffer.

Strengere krav

I 2019 kom EU med det såkaldte Stage-krav som stiller større krav til entreprenørmaskiner. Kravet gælder kun nye maskiner og især mindre maskiner. Så minigravere vil forurene langt mindre end tidligere.

Allerede nu er det muligt at få mange mindre maskiner som udelukkende er drevet på strøm. Du kan for eksempel få en pladevibrator og små gravemaskiner som er drevet på batteri.

Tungere materiel på el

I den tunge ende er der udviklet læssemaskiner som er drevet på el. Det vil mindske CO2-udledningen væsentligt på en arbejdsplads når der ikke bliver brugt fossile brændstoffer i alle læsseområder. Det giver også et bedre arbejdsmiljø.

Det er også slut med at blive vækket af en dieselmotor når anlægsgartneren starter sin motorbør. Det ikke kun luften der nyder godt af miljøvenligt materiel. Støjgenerne bliver også væsentlig mindre.

Det er også muligt at få en batteribank så du slipper for generatoren på byggepladsen.

Passer skovlen til de nye maskiner?

Ja, ophænget vil være det samme som du kender fra de gamle maskiner. Så graveskovle til gravemaskine passer også på en mere miljøvenlig gravemaskine.

Der er selvfølgelig forskel på ophænget. Det har der altid været. Derfor skal du sikre dig at skovlen passer til din type ophæng og eventuel anskaffe en ophængsplade.

Du kan se de forskellige skovle du kan montere på din gravemaskine hos Scanbolt.